Ми для вас працюємо цілодобово всі дні тижня: 24/7

Страхова компанія
«ЕКСПО СТРАХУВАННЯ»

Щодня і цілодобово широкий спектр страхових послуг та обслуговування найвищого класу

СК «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ» – учасник круглого столу НБУ «Консолідація функцій державного регулювання ринків фінансових послуг»

25 вересня 2017 року у Національному  банку України відбулось засідання круглого столу на тему «Консолідація функцій державного регулювання ринків фінансових послуг».

Директор СК «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ» Анатолій Іванців від імені Асоціації «Страховий Бізнес» прийняв участь на круглому столі на тему «Консолідація функцій державного регулювання ринків фінансових послуг», який проводився за підтримки Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності ВРУ та НБУ.

Відкрив роботу народний депутат України, Заступник Голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України Руслан Демчак, який повідомив, що комітет працює над підготовкою проекту до другого читання і закликав присутніх висловити свою думку з приводу актуальності ідеї консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг.

Заступник Голови НБУ Катерина Рожкова зазначила, що Національний банк закликає парламент прийняти законопроект про спліт якнайшвидше. «У свою чергу ми спільними зусиллями маємо розробити дорожню карту подальших заходів із консолідації функцій державного нагляду над небанківським фінансовим ринком. Вона потрібна для того, щоб здійснити передачу функцій нагляду за цим ринком максимально комфортно для його учасників та споживачів фінансових  послуг» , — наголосила К.Рожкова.

В обговоренні ідеї консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг також висловилися представники фінансових регуляторів країни та міжнародних організацій — Світовий Банк, USAID Ukraine — USAID Україна, учасники небанківського фінансового ринку — Ліга страхових організацій України, Українська федерація убезпечення, Національна асоціація кредитних спілок України (НАКСУ), ВАСК, Асоціація «Страховий Бізнес».

Директор «СК «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ» Анатолій Іванців наголосив, що представляє від імені Асоціації «Страховий Бізнес» організацію, що об’єднує середні та невеликі Страхові компанії, та у своєму виступі нагадав учасникам зібрання про постійні зміни регуляторів страхового ринку. У жовтні 1993 р. було створено Комітет у справах нагляду за страховою діяльністю, який проіснував до квітня 2002 р., в подальшому - Страховики були підпорядковані до Міністерства фінансів України, потім було створено окремий регулятор Держфінпослуг, тепер Нацкомфінпослуг і при кожній такій зміні учасникам ринку наголошували про майбутні покращення, тому потрібно досить скептично сприймати відповідне нововведення і відмовитись від всеосяжного «ура». Анатолій Іванців застеріг учасників від суттєвих ризиків при прийнятті цього законопроекту, а саме:

  1. Виникає цілком зрозуміле занепокоєння, що в контексті розгляду проекту Закону ринок в майбутньому чекає «очищення», а не його «зачистку».
  2. Потрібно звернути увагу на необхідність розподілу регуляторних функцій на нормативне регулювання та нагляд.
  3. Є великий ризик прийняття нормативних документів без погодження з Державною регуляторною службою України (ДРС) і цього потрібно обов’язково уникнути.
  4. Активізація розгляду цього Законопроекту, його «дорожня карта» та його впровадження може суттєво відстрочити прийняття більш важливого та актуального для розвитку страхового ринку Закону «Про страхування».

Учасники круглого столу домовились про розгляд цього Законопроекту Комітетом Верховної Ради 6 жовтня цього року.  Попередньо провести зустрічі між Регуляторами (Нацкомфінпослуг та Комісії з цінних паперів) та НБУ, а учасникам ринків направити листи з своїми думки з приводу цього законопроекту до Комітету Верховної Ради.

Довідково. На розгляд парламенту Президентом України було внесено законопроект № 2413-а від 20.07.2015р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг». 7 липня 2016 р. Верховна Рада України підтримала законопроект №2413-а у першому читанні. Документом передбачено, що нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейдуть до НБУ, а НКЦПФР здійснюватиме регулювання недержавних фондів: пенсійних (ПФ), фінансування будівництва, і також операцій з нерухомістю.

Погода у Києві

Погода

Курс валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Конвертер валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua