Ми для вас працюємо цілодобово всі дні тижня: 24/7

Страхова компанія
«ЕКСПО СТРАХУВАННЯ»

Щодня і цілодобово широкий спектр страхових послуг та обслуговування найвищого класу

Гід по страхуванню катерів та яхт від Страхової компанії «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ»

«Дозвольте мені розповісти вам про мою страховку човна…», на жаль, нам ніколи не доводилося чути такі слова від яхтсменів. Вони захоплюються всілякими морськими деталями – аж до того, який тип забарвлення днища вони вибрали, але розмови в маринах майже ніколи не звертаються до несексуальної теми – страхування. Може бути, тому люди так мало знають про те, як працює морське страхування і які чинники впливають на вартість страховки.

Приблизно від 40 до 50 відсотків яхтсменів в світі не застраховані, в Україні, напевно, відсотків 80. Подумайте про це наступного разу, коли будете на воді. Причинами цього, безумовно, є високі страхові внески та високі франшизи, але також і нерозуміння деталей. Давайте подивимося на основи страхування катерів і яхт.

Що впливає на вартість страхування судна

При прийнятті рішення про надання поліса страховики, в тому числі і наша Страхова компанія «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ» враховують безліч чинників. Практично будь-яке судно можна застрахувати - за його ціною. Ви повинні враховувати наступне, щоб переконатися, що поліс який ви купуєте відповідає вашим потребам:

  • Досвід роботи та кваліфікація шкіпера;
  • Розміри яхти (довжина, ширина, заглиблення)
  • Рік побудови яхти;
  • Чи була яхта побудована на професійній верфі або побудована аматором;
  • Матеріал корпусу (метал, пластик або дерево);
  • Двигун - морський або змінений;
  • Максимальна швидкість яхти;
  • Район плавання;
  • Страхова сума;
  • Чи буде використовуватися яхта в гонках;
  • Попередні позови - історія страхування;
  • Використання судна (відпочинок, туризм або комерційна експлуатація);
  • Наявність газової системи на яхті (використання скрапленого газу та місцезнаходження газових балонів).

Від цих чинників залежить ступень ризику і як наслідок - вартість страхування.

Чим більше досвід роботи шкіпером і новіша яхта, тим менше вартість страхування.

Яхта, побудована професійно на верфі, більш надійна, тому і вартість страхування може бути менше.
Більш швидкісні яхти, як і ті, які беруть участь в перегонах, обходяться в страхуванні дорожче.

Якщо ви використовуєте яхту в комерційній діяльності - катаєте туристів, здаєте яхту в чартер - вартість страхування підвищується.
У будь-якому випадку, страхова компанія оцінить всі ризики в експлуатації яхти і визначить вартість страхування для узгодження з вами.

Також, франшиза і вартість страхування мають зворотну залежність. Якщо ваша мета - мінімізувати страховий платіж, збільште розмір франшизи і схрестіть пальці, щоб страховка вам не знадобилася.

Види страхування катерів та яхт

Існує два основних види страхування яхт:

  • - страхування КАСКО - корпусу та механізмів яхти, так зване Н&М страхування;
  • - страхування відповідальності судновласника перед третіми особами, так зване P&I страхування.

У відповідності зі стандартними умовами КАСКО страхування яхта вважається застрахованою на умовах "З відповідальністю за загибель і пошкодження" судна з відшкодуванням збитків в результаті повної (фактичної або конструктивної) загибелі судна або витрат по усуненню пошкоджень його корпусу, механізмів, що відбулися внаслідок страхових випадків:

  • небезпек і випадковостей плавання;
  • пожежі, вибуху;
  • контакту або зіткнення судна з іншим судном, доком, причалом, плавучим або нерухомим об'єктом, наземним транспортним засобом, засобом повітряного транспорту або впали з них предметів;
  • крадіжки (тільки з охоронюваних місць стоянки, швартування).

Страхова сума по страхуванню КАСКО встановлюється на підставі документів, що підтверджують вартість засобу водного транспорту. Страхування судна може бути здійснено за його балансовою, залишковою  або ринковою вартістю на момент укладання договору страхування з урахуванням зносу.

На умовах P&I страхування вважаються застрахованими ваші майнові інтереси, пов'язані з обов'язком відшкодувати збиток третім особам в результаті ваших дій під час плавання, щодо:

  • загибелі або пошкодження будь-якого іншого судна або майна;
  • заподіяння шкоди життю та / або здоров'ю третіх осіб, включаючи витрати по рятуванню людських життів;
  • витрат, пов'язаних з підйомом або спробою підйому (в тому числі, невдалої) останків затонулого судна або вантажу, майна з нього.

Страхування відповідальності власників водного транспорту – P&I страхуванняне є обов’язковим в Україні, але є обов’язковим при заходах суден в європейські та інші світові порти та марини.
У таких випадках страхова компанія оформлює поліс страхування відповідальності на міжнародних умовах страхування – Institute Yacht Clause CI 328 dd. 1/11/85.

Розмір максимальної відповідальності (ліміти відповідальності, тобто сума, в межах якої страхова компанія здійснює відшкодування), встановлюється за згодою страхової компанії чи європейським законодавством. При цьому страховий внесок за таке страхування розраховується як відсоток від загального розміру відповідальності страхової компанії.

Крім двох основних видів страхування яхт можна додати страхове покриття під час транспортування судна по суші, зберігання судна на березі, під час перегонів, чартеру, катання на водних лижах, буксируваних водних іграшок і підводного спорядження.

І не треба забувати про особисте страхування від нещасних випадків екіпажу і гостей на вашому судні.

Страхування яхт дуже багатогранно і за кількістю варіантів не дуже відрізняється від багатогранності самого яхтингу і різноманітності типів моторних і вітрильних яхт.

Тому стежте и далі за нашими новими публікаціями про світ страхування човнів, катерів та яхт від СК «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ».


Погода у Києві

Погода

Курс валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Конвертер валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua