Ми для вас працюємо цілодобово всі дні тижня: 24/7

Страхова компанія
«ЕКСПО СТРАХУВАННЯ»

Щодня і цілодобово широкий спектр страхових послуг та обслуговування найвищого класу

Затверджені правила страхування сільгоспризиків в СК "ЕКСПО СТРАХУВАННЯ"

На виконання затвердженої програми розвитку СК "ЕКСПО СТРАХУВАННЯ" зборами засновників затверджені "Правила добровільного страхування сільськогосподарської продукції" і прийнято рішення направити документи в Нацкомфинуслуг для отримання відповідної ліцензії.

На підставі цих "Правил добровільного страхування сільськогосподарської продукції" і відповідних договорів страхування планується здійснювати добровільне страхування сільськогосподарської продукції, а саме:

- Сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень;

- Сільськогосподарських тварин і птиці;

- Іншої сільськогосподарської продукції.

Страхувальниками за цими Правилами можуть бути фізичні і юридичні особи, незалежно від форми власності (сільськогосподарські підприємства, учбові і дослідно-виробничі заклади, кооперативи, фермерські, селянські господарства і т.п.), які є власниками і/або виробниками сільськогосподарської продукції. Ці Правила встановлюють загальні умови і порядок укладення Договорів добровільного страхування сільськогосподарської продукції, а конкретні умови страхування визначаються безпосередньо при укладенні Договорів страхування. Покриті страхуванням аграрні риски виплачуватимуться Страховою компанією сільгоспвиробникові при настанні страхових подій пов'язаних з відшкодуванням збитків, понесених ним або іншою особою, визначеною Страхувальником в договорі страхування, при вирощуванні, збиранні врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень, вирощуванні (розведенні), відгодівлі (утриманні) сільськогосподарських тварин, птиці, кролів, бджіл і хутрових звірів, вирощуванні, розведенні, вилові риби та іншого водного живого ресурсу, інша тваринницька продукція.

Україна знаходиться в зоні ризикованого землекористування. Це підтверджується і подіями останніх часів. Зокрема, негода дала про себе знати зимою 2002-2003 років, коли через вимерзання в країні загинуло 70% озимих культур. Влітку, в 2007 році, через посуху, господарства південних і східних регіонів України зазнали збитків, які перевищили 1 млрд. грн. Наступного року настала черга випробовувати фінансові втрати західноукраїнським аграріям, які через літні повені вони недолічилися 0,5 млрд. грн. Ще на 200 млн. грн., через міцні морози, вітчизняний сільгоспвиробник збіднів на початку 2011 року. Серед основних ризиків, які викликають втрату урожаю сільськогосподарських культур, це погодні умови (58%), хвороб (17%), бур'янів (15%) та шкідники (10%). Ці дані підтверджують, що агрострахування повинне стати невід'ємною частиною аграрного бізнесу. Звичайно, якщо він не живе одним днем. Проте, рівень агрострахування в Україні донині залишається мізерним: він складає лише біля 5%. У розвинених в аграрному відношенні країнах цей показник перевищує 60%. Насамперед це стосується США і Канади. В Австралії він досягає 78%, а на Кіпрі встановлений абсолютний рекорд - тут страхується 100% сільськогосподарських угідь.

Україна за багатьма продуктовими позиціями вже увійшла до числа світових лідерів. Найбільше це стосується пшениці, ячменю, соняшнику і кукурудзи. У минулому маркетинговому році до продажу на зовнішніх ринках запропоновані до 34 млн.т. зерна. За цим показником наша країна може зайняти 2 місце у світі, пропустивши вперед лише США. В цілому, минулого року було зібрано 63 млн.т. хліба. Цей показник вважається рекордним. Нинішні прогнозні показники виглядають дещо скромніше, але також додають оптимізму. Очікується, що в поточному році буде зібрано до 57 млн. т. зерна.

Оскільки результати господарської діяльності в аграрному секторі більше ніж у будь-якому іншому секторі економіки залежать від погодних чинників і, відповідно, піддаються ризикам, які знаходяться поза межами впливу на них господарюючого суб'єкта, значить існують підстави для системного підходу до розвитку страхування в аграрному секторі.

Важливою подією 2012 року стало прийняття Верховною Радою Закону "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою". Цим Законом були введені ряд новацій. Зокрема, вони торкалися визнання на офіційному рівні стандартних страхових продуктів, введення механізму субсидуючого агрострахування і створення Аграрного страхового Пулу.

Після отримання ліцензії по страхуванню сільгоспризиків наша компанія планує подати заявку на вступ до Аграрного страхового Пулу України.

Також, в рамках підготовки роботи на прийняття аграрних ризиків, був укладений Договір на оцінку ризиків і завданої шкоди у галузі страхування сільськогосподарських ризиків і моніторингу сільськогосподарських культур. Наш партнер - ТОВ "АГРОЕКСПЕРТ УКРАЇНА" організовуватиме і робитиме послуги, консультаційну і технічну допомогу нашої Компанії з питань страхування ризиків в сільському господарстві і виконувати:

- проведення огляду об'єктів страхування, оцінки наданої Страхувальником інформації про об'єкт страхування відносно загального стану посівів, потенційної врожайності, вірогідності настання страхового випадку (так званий передстраховий огляд);

- складання, разом з представником Страхувальника і нашої Компанії, актів прийому об'єктів на страхування, актів огляду з метою врегулювання;

- проведення огляду і оцінки по заявлених страхових випадках для встановлення характеру і причин нанесення збитку, і визначення розміру збитку;

- проведення документальної перевірки виконання Страхувальником передбачених технологій вирощування застрахованих сільськогосподарських культур;

- визначення біологічної врожайності, контрольні виміри (обмолоти) при зборі урожаїв та інші контрольні заходи;

- надання рекомендацій по проведенню заходів з метою зменшення та запобігання настання збитків.

Наша Страхова компанія також проводила попередні переговори в 2014 році про співпрацю з одним з лідерів страхування на цьому сегменті ринку - "Українською-аграрною страховою компанією". На них була досягнута домовленість про початок співпраці між двома компаніями в цьому напрямку, метою яких є здійснення даного виду страхування у різних регіонах України силами підрозділів страхових компаній і розвиненою якісною мережею передстрахових сюрвейерских послуг та надійною системою перестрахування цих ризиків у всесвітньо відомих страхових компаніях.

Погода у Києві

Погода

Курс валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Конвертер валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua