Ми для вас працюємо цілодобово всі дні тижня: 24/7

Новини

СТРАХОВОГО РИНКУ

 
 
 

ФІНАНСОВИЙ НЕБАНКІВСЬКИЙ РИНОК УКРАЇНИ: КОМЕНТАРІ УЧАСНИКІВ БІЗНЕСУ

19 жовтня 2017 року у Національному банку України відбулось засідання круглого столу на тему: «Пріоритетні напрямки розвитку страхування в Україні: першочергові кроки (в рамках консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг)», який відбувся за підтримки Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Верховної Ради України, Національного банку України. Від імені Асоціації «Страховий бізнес» у ньому взяли участь Генеральний Директор В. Черняховський та від імені СК «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ» Директор компанії А. Іванців.

Анатолій Іванців, Директор СК «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ»

Представники міжнародних організацій, різних об’єнань страхового ринку та представники страхових компаній – учасники цього заходу висловили свої бачення на проблемні питання розвитку страхового ринку України та обговорювали питання щодо найбільш прийнятного процесу переходу регулювання ринку від Нацкомфінпослуг до НБУ у разі прийняття Верховною радою України Законопроекту № 2413-а від 20.07.2015 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг».

Документом передбачено, що нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових і факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній перейдуть до НБУ, а НКЦПФР здійснюватиме регулювання недержавних фондів: пенсійних (ПФ), фінансування будівництва, а також операцій з нерухомістю, тобто покласти на НБУ додаткові та невластиві йому функції.

Представники Асоціації «Страховий бізнес» вкотре наголосили про основні ризики, які несуть в собі можливі зміни регулятора для страхового ринку України, а саме:

Виникає цілком зрозуміле занепокоєння, що в контексті розгляду проекту Закону, ринок у майбутньому чекає не просто очищення, а його масована «зачистка».

Потрібно звернути увагу на необхідність розподілу регуляторних функцій на нормативне регулювання та на безпосередній нагляд. Поєднання в одному органі повноважень нормативного регулювання та нагляду має великий ризик щодо виникнення можливих значних бюрократичних перепон, прийняття невиважених рішень, процвітанню корупції та безвідповідальності.

Є великий ризик прийняття нормативних документів без погодження з Державною регуляторною службою України (ДРС) та юстування у Мінюсті, і цього потрібно обов’язково уникнути.

Активізація розгляду цього Законопроекту, його «дорожня карта» та його впровадження може суттєво відстрочити прийняття більш важливого та актуального для розвитку страхового ринку Закону «Про страхування».

Також учасники Круглого столу висловили цілком слушне застереження щодо проведення державної політики на фінансовому ринку, в тому числі і на ринку страхування у разі ухвалення цього законопроекту Верховною радою. Хто буде впроваджувати цю державну політику? Зараз цілком закономірно її впроваджує поточний регулятор. Національний банк не є Центральним органом виконавчої влади яким визначено займатися політикою в галузі. Неврегульованість цього питання — ринок фінансових послуг може залишитись без розвитку взагалі та дієвого контролю! І це в той час коли на страховому ринку немає прийнятої державної Стратегії розвитку його розвитку.

Погода у Києві

Погода

Курс валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Конвертер валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua