Ми для вас працюємо цілодобово всі дні тижня: 24/7

Новини

СТРАХОВОГО РИНКУ

 
 
 

Новий механізм фінансування медичної допомоги в Україні послужить підґрунтям для системи медичного страхування

Новий механізм фінансування медичної допомоги за принципом «гроші, що йдуть за пацієнтом», який впроваджується в Україні з 2018 року і стартував в червні з первинної медичної допомоги, стане основою для формування системи медичного страхування, вважає заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

 «Для початку має з’явитися інститут медичної допомоги, запрацювати ринок цих послуг, на якому будуть конкурувати автономні лікарні-підприємства. Крім того, повинні бути відкриті двері для приватного сектора, у пацієнта повинна бути можливість вибору лікаря та медичної допомоги. Також повинен працювати нормальна електронна система контролю надання послуг».

Заступник міністра також відзначив, що протягом трьох років всі зусилля міністерства будуть зосереджені саме на цих завданнях.

 «В 2020 році у нас буде програма державних гарантій, яка буде охоплювати всі рівні медичних послуг, включаючи стаціонарний. От тут і настане час вступити в гру медичному страхуванню. А зараз потрібно розпочати підготовку», – підкреслив він.

Нині МОЗ веде діалог з учасниками страхового ринку, визначає і планує основні напрями співробітництва, в тому числі законодавчі зміни, «які дозволять страховому ринку в Україні стати частиною реформ».

Новий механізм фінансування медичних послуг передбачає введення принципу «гроші за пацієнтом», згідно з яким пацієнт вибирає собі сімейного лікаря (терапевта, педіатра) незалежно від місця проживання. Лікар, у свою чергу, отримує дохід, який залежить від кількості пацієнтів, що підписали з ним декларацію. За оцінками Міністерства, створення конкуренції між медичними установами, а також лікарями, дозволить покращити якість медичних послуг, значно підвищити медпрацівникам рівень оплати праці.

На даний час за підсумками двох етапів підписання договорів з НСЗУ до роботи в відповідно до новим механізмом фінансування приступили 623 суб’єкти господарювання: 538 комунальних некомерційних підприємств (КНП), 47 приватних клінік, а також 38 лікарів, які працюють як фізичні особи-підприємці (ФОП) .

Установи «первинки», які ще не уклали договори з НСЗУ, повинні зробити це до кінця 2018 року. «Третя хвиля» підписання договорів почнеться в кінці листопада. Точну дату служба повідомить найближчим часом.

Серед обов'язкових умов для входження в медреформу є приєднання до медичної інформаційної системи (МІС).

Форіншурер

Погода у Києві

Погода

Курс валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Конвертер валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua