Ми для вас працюємо цілодобово всі дні тижня: 24/7

Новини

СТРАХОВОГО РИНКУ

 
 
 

Підсумки 2013 фінансового року

Україна: Forbes дізнався у економістів, банкірів і страховиків, як вплинув 2013 на фінансовий ринок. Чи виправдав він очікування або побоювання, і які події року, що минає періоду вони можуть відзначити. Основною тенденцією стало продовження виходу іноземців з фінансової системи

Що відбувалося з фінансовим сектором

Forbes дізнався у економістів, банкірів і страховиків, як вплинув 2013 рік на фінансовий ринок. Чи виправдав він очікування або побоювання, і які події року, що минає періоду вони можуть відзначити. Основною тенденцією стало продовження виходу іноземців з системи: закордонні банки продовжили вихід з українського ринку. Частка іноземного капіталу на ринку на 1 грудня скоротилася до 33,7 % - проти 39,5 % на 1 січня 2013-го.

Фінансисти описують минає 2013-й як "рік застою" - в умовах політики девалютизації, банки урізали витрати і повертали фондування материнським структурам в ЄС. Так, європейські "дочки" скоротили заборгованість перед засновниками за три квартали 2013 більш ніж на 9,4 млрд.грн. Показники прибутку по системі почали падати. За січень-жовтень 2013 року, за даними НБУ, банки показали сукупний прибуток у розмірі 1,732 млрд. грн, тоді як в аналогічному періоді року 2012-го прибуток системи перевищив 2,775 млрд. грн.

Основні події 2013–го

ДатаПодія

11 січня

Ігор Соркін призначений головою Національного банку України

11 лютого

Астра- Банк виставлений на продаж

11 березня

Sberbank Europe AG став власником Фольксбанк

11 березня

Сергій і Андрій Клюєви продали Актив–Банк

4 квітня

Початок проблем з виплатами вкладів банку Даніель, пов'язаного з родиною Юрія Іванющенка

10 квітня

НБУ зобов'язав банки, що мають валютні кредити, видані клієнтам без валютної виручки, формувати валютні резерви на окремому рахунку

29 квітня

Олег Бахматюк заявив про плани щодо злиття банків Фінансова ініціатива і VAB Bank

30 квітня

Закрита операція з продажу української "дочки" банку Erste групі Фідо Олександра Адарича

18 липня

Польський банк Pekao продав український UniCredit Bank групі UniCredit

18 липня

Стало відомо про переговори з продажу 100% акцій страхової компанії Оранта

5 серпня

"Смарт-Холдинг " Вадима Новінського купив 100% акцій " БМ-Банку"

19 серпня

Сергій і Олександр Буряки продали Брокбізнесбанк Сергію Курченко

14 жовтня

Стало відомо про переговори щодо продажу Райффайзен Банку Аваль

15 жовтня

Микола Лагун заявив про об'єднання Кредитпромбанку, Омега Банку, Астра Банку та Дельта Банку в групу Дельта

15 листопада

Завершено переговори про продаж Platinum Bank

6 грудня

В страхову компанію Оранта введена тимчасова адміністрація

16 грудня

Стало відомо про $10 млрд. кредиту від російських банків для фінансування проектів в Україні

Ще однією тенденцією стало укрупнення структур і згуртування активів у фінансові та банківські групи. Так, в 2013 році проходило злиття українських активів групи UniCredit. Про формування банківської групи заявили в ОТП, в серпні було оголошено про створення групи ПУМБ, до якої увійшли ПУМБ, банк Ренесанс Капітал, інвестиційна компанія "Тесера Капітал", страхові компанія "АСКА", "Аско Донбас Північний", "Аска-Життя", "Іллічівська", і страхове товариство "Іллічівське". Микола Лагун почав консолідацію активів Кредитпромбанку, Омега Банку, Астра Банку та Дельти.

Головним випробуванням фінансисти назвали перші тижні Євромайдану. Ці дні стали тестом на міцність для банків і регулятора - не дивлячись на побоювання учасників ринку, до 22 грудня 2013 НБУ не ввів мораторій на зняття коштів з банків. Населення ж активно переводило гривневі депозити у валютні вклади - обсяг операцій сягав $100 млн. на добу.

Чим Вам запам'ятався 2013 фінансовий рік ?

Валерія Гонтарєва, голова ради директорів групи "Інвестиційний Капітал Україна":

Ми очікували, що 2013 рік буде досить важким. Борговий тягар на початок року включав і $5,6 млрд виплат МВФ, і погашення боргів за євробондами.

Йшлося про сумарний зовнішній борг у розмірі $ 10 млрд. Разом з цим ми спостерігали негативне сальдо торгового балансу, і не бачили жодних перспектив його поліпшення. Це означало, що нас чекає реальне випробування в 2013 році.

Зазначу одну з тенденцій, яка з'явилася ще в листопаді 2012 року: випуск євробондів на $1 млрд збігся з виплатою по боргах перед МФВ. Таке явище спостерігалося вперше в історії фінансових ринків світу. Інвестори давали гроші на виплату МВФ, коли насправді сам МВФ був створений виключно для того, щоб допомагати тим країнам, які потрапили у важке становище з платіжним балансом, і їм потрібна була допомога для виплати боргів інвесторам.

Така парадигма на ринку була помічена вперше, після чого вона повторювалася двічі вже в 2013 році, інвестори давали гроші, ми їх віддавали МВФ. До квітня ринки закрилися, і стало очевидно, що інвестори більше не надаватимуть ресурс, і що відкритих ринків в даний момент для України немає.

Ще одна особливість 2013 року: ми не прогнозували зростання ВВП, однак державний бюджет був сформований на очікуваннях зростання в межах 5%. Потім показник опускали і до 4%, і до 3,5%. Всі консенсус-прогнози говорили, що бюджет складений на нереальних прогнозованих доходах, і в ньому була закладена інфляція, якої також не спостерігалося. До бюджету закладався курс 8,4 грн/$, але ми до цих пір до цього курсу не дійшли. У результаті дефіцит бюджету продовжує зростати, внутрішні запозичення - також продовжують рости, ситуація залишається нестабільною.

Зрозуміло, що надання $15 млрд кредиту Росії і зниження ціни на газ до $268,5 однозначно поліпшить платіжний баланс країни в короткостроковій перспективі і 2014 рік ми пройдемо досить спокійно, але, на жаль, ці заходи не приведуть до вирівнювання існуючих дисбалансів в економіці.

Олександр Сосіс, член наглядової ради страхової групи АСКА :

2013 не привніс на страховий ринок особливого просування.

Напруженість зберігається в сегменті страхування цивільної відповідальності автовласників перед третіми особами, у деяких компаній - складна ситуація з виплатами, їх готується погашати Моторне (транспортне) страхове бюро. З майнових видів страхування також ніяких особливих позитивних новин немає. Продажі автомобілів впали, що негативно вплинуло на продажі автокаско. А це - основні види, на яких розвивається приватний ринок.

Ставлення до страхування у держави не змінилося - чиновники не розуміють, що за рахунок страхування можна вирішити багато соціальних проблем.

Викликають побоювання спроби деяких депутатів організувати уповноважену державну компанію, яка займатиметься страхуванням державних підприємств і соціально важливими видами страхування. Для страхового ринку це буде поверненням у минуле.

Сергій Яременко, екс-заступник голови Національного банку України :

У 2013 році фінансова система розвивалася на принципах, які були закладені після 2008 року, і призвели не до зміцнення, а до її ослаблення.

Наприклад, політика високих процентних ставок, викликана невтручанням НБУ в монетарну політику. Оскільки активних операцій банки, як в Україні, так і на Заході не ведуть, то реальний сектор не отримує кредитів.

Всі існуючі сьогодні у нас потоки запозичень - це чи населення, або фінансові схеми. Тобто, дуже вузький ринок. Так як розвернутися банківській системі нікуди, то її активи ростуть слабо. Одночасно, зростає обсяг залучених коштів, що говорить про формування піраміди, і ослабленні фінансового сектора, який намагається вирішити свої проблеми за рахунок залучених коштів.

Олександр Жолудь , економіст Міжнародного центру перспективних досліджень:

2013 рік погіршив стан банківської системи. Це пов'язано з двома чинниками. Перший - рецесія в економіці, яка почалася в 3-му кварталі 2012 року і триває до сьогоднішнього дня. Другий - спроба НБУ будь-якими методами стримувати існуючої обмінний курс, для створення дефіциту гривні в економіці та підвищення вартості гривні за кредитами і депозитами.

Кількість довгих кредитів зменшилася. Наприклад, в кредитах населення ми чітко бачимо скорочення частки іпотечних кредитів і зростання споживчих кредитів, які є більш ризикованими. Також, серед юридичних осіб ми бачимо скорочення частки домовлених кредитів і збільшення кредитів, які йдуть на поточні потреби підприємств - покриття касових розривів і т.п.

На початку 2013 року були очікування щодо припинення рецесії, за рахунок зростання зовнішнього попиту. Також, були позитивні очікування щодо політики уряду - зниження обмінного курсу і стимулювання експорту. На жаль, уряд на це не пішов.

Павло Крапівін , перший заступник голови правління банку Контракт' :

Зазначу такі основні події на фінансовому ринку в 2013 році.

Кардинальна зміна в квітні механізму розрахунку норм відрахувань до фонду гарантування вкладів - що призвело до збільшення загальних обсягів відрахувань на 30-45 % залежно від банку.

Разом з цим ми спостерігали відхід з ринку найбільших західних фінансових груп: як фактичне завершення угод, так і активні переговори з продажу українських активів. Введення з вересня граничного розміру розрахунку готівкою як між підприємством і фізичною особою, так і між фізичними особами. Істотне зниження обсягів золотовалютних резервів НБУ, негативне сальдо торгового балансу, що послужило основою для постійного мусування чуток про нестабільність курсу національної валюти.

Відсутність зрушень у співпраці з МВФ. Окремо відзначу виниклу в листопаді-грудні нестабільність у банківській системі Росії, пов'язану з відкликанням ліцензій більше двох десятків банків за друге півріччя. Причому як малих, так і системних. Ми поки слабо відчули наслідки цих подій, але наступного року вони будуть розвиватися з галопуючої швидкістю, і ми не зможемо не відчути їх впливу.

forbes.ua

Погода у Києві

Погода

Курс валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Конвертер валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua