Ми для вас працюємо цілодобово всі дні тижня: 24/7

Новини

СТРАХОВОГО РИНКУ

 
 
 

На шляху до споживача

Анатолій Іванців, директор СК «ЕКСПО СТРАХУВАННЯ», для журналу "Автоцентр"

Розвиток страхового ринку в Україні нерозривно пов'язаний з ситуацією в економіці. Тому цілком логічно, що стагнація в країні відбивається і на «заморожуванні» зростання обсягів страхування. А якщо врахувати, що 2013 рік обіцяє бути складним для держбюджету, про що говорять досить стримані макроекономічні прогнози, велике зростання страхової індустрії малоймовірний.

Якщо говорити про ключові проблеми, які торкнулися ринку в 2012 році, то це, в першу чергу, відсутність прогресу з переходу страхових компаній на загальну систему оподаткування прибутку. Я вважаю, що 3 % податок з «обороту», який страховики платять зараз - застарілий механізм, що дозволяє активно займатися оптимізацією грошових потоків, а також сприяє розвитку «схемного страхування». Також, багато говорили про проблеми пов'язані з оподаткуванням з добровільного медичного страхування (ДМС), тобто неможливістю відносити підприємствам на валові витрати страхові платежі за страхування своїх співробітників, і ці кошти не входили б до загального доходу застрахованих. Тут зрушень немає. А якби таке було можливим, то ми б побачили істотне зростання даного сегменту ринку страхування і величезні фінансові потоки від страхових компаній в медичну галузь у вигляді страхових виплат, але дане питання, на жаль, так і не вирішено .

У 2012 році також почалася робота з більш жорсткому контролю і регулювання фінансового стану компаній, що працюють на ринку ОСАЦВ. Внесено зміни до профільного Закону з автоцивілки. Зокрема, страховики будуть здійснювати додаткові відрахування до фондів Моторного (транспортного) страхового бюро, хоча механізм таких відрахувань має бути переглянутий. Крім того, прийнято новий порядок оплати членських внесків до МТСБУ, розмір яких для кожної страхової компанії залежить від розміру нарахованих страхових платежів за полісами «автоцивілки». Але найважливіше нововведення - систематизація та створення реєстру страхових агентів, що працюють з ОСАЦВ, що дасть можливість контролювати недобросовісних продавців і хоча б частково зняти проблему продажу полісів зі знижками в 50-60 %.

Поштовхом до розвитку ринку може стати прийняття у новій редакції Закону «Про страхування», який був прийнятий Верховною Радою в першому читанні в минулому році. Норми даного Закону набагато ближче і краще гармонізують з нормами сучасного європейського законодавства. Також, страховий ринок страждає від повної відсутності орієнтирів свого розвитку, оскільки до цих пір немає затвердженої Концепції стратегічного розвитку страхового ринку. Тобто ми не знаємо як, коли і куди будемо рухатися, а рух «підтьмі» призводить часто до негативних наслідків. Сподіваюся, що в найближчому майбутньому такий документ з'явитися, принаймні, страховики готові до його розробки та впровадження.

Погода у Києві

Погода

Курс валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Конвертер валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua