Ми для вас працюємо цілодобово всі дні тижня: 24/7

Новини

СТРАХОВОГО РИНКУ

 
 
 

Новий Закон Про страхування прийнятий в першому читанні!

Прийнятий в першому читанні законопроект №5315 «Про страхування» передбачає нові підходи до ліцензування страховиків та посилені вимоги до забезпечення їх платоспроможності.

Документ передбачає нові підходи до ліцензування страховиків. Нове регулювання планує перейти від ліцензування окремих видів страхування до ліцензування по класах. Фактично страховик буде отримувати тільки одну ліцензію з класами на страхування різних ризиків.

Так, ліцензії стануть більш гнучким інструментом: компанії зможуть додавати додаткові класи страхування, або навпаки - звужувати обсяг власної ліцензії без зайвих операційних витрат.

Також передбачаються посилені вимоги до забезпечення платоспроможності страховиків.

Законопроект пропонує диференційований підхід до оцінки платоспроможності компаній в залежності від обсягів їх діяльності та ризиковості операцій, а також від видів страхування, за якими ведеться діяльність.

Вводяться також нові вимоги до умов ведення діяльності страховиків. Йдеться про прозору структуру власників, бездоганної ділової репутації, задовільний фінансовий стан, прозорих джерелах походження коштів, належної організації системи управління.

Також запроваджуються заходи щодо запобігання відходу страховиків з ринку «по-англійськи». Вперше в українському законодавстві з'явиться чітка процедура виходу компаній з ринку як в добровільному, так і примусовому порядку. Будуть встановлені цивілізовані правила передачі страхового портфеля. Це захистить споживачів страхових послуг, забезпечивши максимально можливий обсяг виконання зобов'язань перед ними з боку страхових компаній.

Що важливо, законодавці, почувши пропозиції страхового ринку, в документі залишають право страховикам на можливість працювати в якості товариств з додатковою відповідальністю, а не тільки акціонерним товариствам, як припускав і наполягав при підготовці законопроекту НБУ.

Результат голосування: За - 246, Проти - 11, Отримались - 66, Не голосувало - 33


Погода у Києві

Погода

Курс валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Конвертер валют

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua